VEZELRIJKE POMPOENSOEP

Benodigdheden

  • 1 Pompoen
  • 1 Ui
  • 1 Zoete Aardappel
  • 1 Bolletje Knoflook
  • Pakje Kokosmelk 200ml
  • Gember (naar eigen smaak/ ik rasp de verse gember)
  • Gemalen Komijn en Koriander 1 tl
  • Bouillon blokjes voor 2,5 liter soep
  • Klontje boter of een beetje olie 
  • Peper en zout naar smaak
  • Blender of staafmixer

Bereiding:

Snij alle groente/rasp de knoflook en zet alles van te voren klaar. 

Maak 2 liter kippenbouillon. Verwarm de boter of olie in de pan.

Fruit de ui en de knoflook glazig en voeg de Pompoen en Zoete Aardappel/gember/kruiden toe aan het geheel. Schenk er af en toe een beetje bouillon bij.

20 minuten laten sudderen, schenk en roer de overige bouillon aan het het gerecht. 

Pak een extra pan, doe +/- 500 ml in de Blender (om overstroming tegen te gaan) en mix de soep een paar seconde glad en schenk het in de lege pan.

Herhaal dit tot alle soep  is gemixed.

Voeg het pakje kokosmelk bij de soep en kook deze opnieuw. Vind je kokosmelk niet lekker dan kan je dit ook vervangen voor: Koksroom/Crème fraîche of Slagroom of helemaal geen room dit mag uiteraard ook. Zet de warmte bron laag als de soep kookt.

Proef of de soep nog pittiger mag dan kun je er naar eigen smaak, nog 1 bouillonblokje/zout/peper toevoegen. Voor een pittiger soepje kan je een beetje Sambal toevoegen.

 

Onderaan de pagina:

  1. Garnering/topping tips voor op/in de pompoensoep
  2. Recept voor het roosteren van de pompoenpitten

POMPOEN

Ik kan niet anders zeggen wat een veelzijdige mooie vrucht! 

Zij leent zich voor veel dingen en dus niet alleen om te eten.

Ik denk aan:

  • Met een warm soepje, dikke sokken op de bank, kijkend naar buiten.

      De winderige storm/vallende bladeren en de                          regendruppels die naar beneden glijden 

      langs mijn ruiten.

  • Ik denk aan mijn vriendin uit Denver waar ik in 2017 was tijdens Halloween. (zie de foto)
  • Sier pompoenen of reuze pompoenen als herfstdecoratie om zowel binnen als buiten een warm en knus gevoel te creëren.
  • Diverse gerechten: Taart/Stoofschotels/ovenschotels/soep en waarschijnlijk nog veel meer.
  • Dat de pompoen tot de komkommerachtige hoort, familie is van de Augurk/courgette/meloen en uiteraard de komkommer. Dus een vrucht                maar behoort qua voedingswaarde bij groenten.
  • De pitten kan roosteren en eten (zie recept)
  • Verschillende soorten:                       Flespompoen/Oranje Hokkaido/ Kabocha pompoen/ Winter pompoen/ Muskaatpompoen/ Spaghetti Pompoen/ Patisson pompoen
  • Zij veel vezels bevat                                                                 wat weer goed is voor onze darmen maar weinig calorieën bevat, wat weer fijn is voor onze buik en billen ;)
  • Rijk is aan vitamine C & E. Ijzer en Calcium
  • & B-caroteen, wat veel voorkomt in oranje en gele groenten. Bétacaroteen is een provitamine A, dit kan het lichaam zelf omzetten naar vitamine A. 
  • Normaal komt vitamine A alleen voor in vlees/vis/zuivel en eigeel. 

Best veelzijdig toch…??

Garnering tips & Pompoenpitten

Garnering/Topping tips

Extra ingrediënten die je op tafel kunt zetten voor in of

over de soep.

  • Pitten: gebakken/geroosterde Pompoenpitten/pijnboompitten/sesamzaad
  • Gesneden bosuitje/lente uitje/bieslook/peterselie
  • Zongedroogde tomaatjes snij deze van te voren in reepjes 
  • Kleingesneden gebakken kip/pulled chicken of dungesneden kipfilet
  • Gebakken spekjes of shoarma
  • Mocht je nu niet de koksroom/kokosmelk/Crème fraîche of slagroom hebben toegevoegd aan het bovenstaande recept dan kun je dit altijd nog op tafel zetten.

Geroosterde Pompoenpitten

  • Verwijder de pitten uit de pompoen
  • Zet de oven aan op 150 graden
  •  Was de pitten schoon onder de kraan
  • Meng de pitten met zonnebloemolie/olijfolie of walnotenolie
  • Leg bakpapier op je ovenplaat en strooi de pompoenpitten op het bakpapier
  • Zodra de oven is voorverwarmd kun je de pitten in de oven zetten
  • Check om +/- 10 minuten in de oven en schud aan de ovenplaat zodat de pitten omdraaien. Eventueel met een spatel.
  • Rooster de pitten niet lager dan 40 minuten ze kunnen snel verbranden vandaar de check-up om de 10 minuten

 

SMAKELIJK ETEN...!!