Deze Typische Winterboost

zit vol vitamine en mineralen

&

geloof het of niet maar hier

likken mijn jongens hun vingers erbij af.

 

Benodigdheden:

Knoflook (ik gebruik altijd 1 bolletje)

1 Ui

100 ml Ketjap Manis

1 boullion blokje Kip

Biefstuk (75 gram p.p.)

(persoonlijk liefste van de slager)  Tip: vervang de biefstuk ook eens voor bijvoorbeeld spekblokjes 

Spruitjes 2 zakjes voor 4 personen

Rijst (75 gram p.p.) (kan en mag alle soorten rijst zijn)

Peper naar wens

Liever geen zout, dit omdat ik Bouillon en Ketjap gebruik in het recept!!!

 

Bereiding en bereidingstijd:

ongeveer 30 minuten

  1. Breng een ruime pan water met bouillonblokje aan de kook voor de rijst. (volg de instructies op het door jou gekochte pak)
  2. Ondertussen pel  je de ui en de knoflook, snij de ui in reepjes of blokjes.
  3. Knoflook rasp ik  i.p.v. een knoflookpers! Je kan het evt. ook heel klein snijden
  4. Spruiten: haal het kopje/kontje van de spruit met een schilmesje, verwijder de losse blaadjes en maak een kruisje in het afgesneden kopje/kontje. Dit zorgt ervoor dat de spruiten gelijkmatig gaar worden. Was de spruiten nu onder de kraan schoon. Ik stoom de spruiten meestal met een stoomkoker maar je kunt ze ook koken 10 tot 15 minuten. Tijd geld voor beide gevallen. Stoom of kook de rijst en de spruiten tegelijk.
  5. Snij de biefstuk in reepjes, voeg de knoflook toe aan de biefstuk en 50ml Ketjap Manis en laat het 10 minuten in trekken, langer mag ook!
  6. Giet de Rjjst en de Spruiten af hou een deksel op de pan van de rijst zodat het warm blijft.
  7. Doe boter of olie in een pan. bak de Ui ongeveer 2 a 3 minuten, voeg de biefstuk met knoflook en Ketjap bij de ui, bak dit 1 tot 2 minuten en voeg de spruiten en het laatste  beetje (50 ml) Ketjap Manis bij de biefstuk. Roer het geheel door elkaar. Voila...!!!

 

SERVEERTIP

rijst en de biefstuk apart van elkaar serveren

AANVALLEN MAAR..!!!

 

FEITJES:

  • Spruiten bevatten 3 x zoveel vitamine C als SInasappels
  • Vitamine C verbeterd de opname van ijzer!!
  • Biefstuk is rijk aan Vitamine B12,B1,B2, B6 & A. MIneralen Zink, ijzer fosfor en seleen.
  • Spruiten zijn rijk aan B vitaminen en A, Foliumzuur, Magnesium, Kalium en Vezels
  • Spruiten zijn familie van KRUISBLOEMFAMILIE en hier valt onder:                Bloemkool/boerenkool/broccoli/ Chinese Kool/ Koolrabi/Paksoi/ Radijs/ Witte Kool/ Waterkers 
  • IJzer geeft energie en is belangrijk voor ons afweersysteem.